Login:

Hasło:

Ostatnio dodane

2019.07.19
Letnia Szkoła Designu - WAŻNE
Szanowni Państwo, Bardzo prosimy o przemyślane zapisywanie dzieci i& ...

|czytaj|

2019.07.01
Letnia Szkoła Designu 24-28 czerwca
Zapraszamy wszystkie zapisane dzieci na zajęcia. Można się równie ...

|czytaj|

2019.06.30
Letnia Szkoła Designu - rekrutacja krok po kroku - zmiana adresu e-mail
Rekrutacja – krok po kroku 1.Zapoznaj się z tematem zajęć i&n ...

|czytaj|

2017.01.13
Colour Culture Science - księga abstraktów
Książka abstraktów wystąpień uczestników Międzynarodowej ...

|czytaj|

Polecane linki

|Więcej|

Start » Aktualności » Wykłady

Gdzie się podziały gorzkie migdały, doświadczanie jedzenia

2019.03.21, Piotr Hojda

wykład gościnny
wtorek | 26-03-2019 | godz. 13:15 | sala 108

Zapraszamy na spotkanie z Sabiną Francuz.

W dynamicznie postępującym świecie nie ma sfery, która nie potrzebowałaby przeprojektowania i ponownej definicji, dostosowania do zmieniających się ludzkich potrzeb.
Wiemy że globalizacja ma destrukcyjny wpływ na wszystko co indywidualne. Skalę tej tendencji i ogrom problemu gołym okiem można zauważyć w przemyśle żywieniowym. Powolny zanik wiedzy na temat przyrody oraz instynktów pozwalających do XX wieku przetrwać człowiekowi. Gdy jedzenie staje się masowe, człowiek traci związek z naturą, rolnictwem i tradycją oraz historią.
Podążając za myślą prof. Dumanowskiego, jednego z nielicznych polskich badaczy historii żywienia, niezwykłość jedzenia polega na tym, że łączy ono bardzo różne światy: czysto żywieniowo­-biologiczny – jemy po to, by przeżyć – i kulturowy. Jako organizmy kształtujemy przyrodę i własne jedzenie. Jedząc, powielamy jedne wzorce zachowań, a inne odrzucamy, cały czas uczestnicząc w kulturze żywieniowej. Jedzenie to symbol i oznaka przynależności, przyjemność i właściwie wszystko, co możemy oraz chcemy wyrazić. „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej” Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski.
Powoli dowiadujemy się kto stał za pięknymi meblami lat 60 i 70, oznaczonymi do tej pory bezimiennymi numerami, robimy się dumni z naszego uciśnionego projektowania. Może kiedyś powodem do wiary w siebie i dumy narodowej będzie również jedno z najstarszych polskich dań – bigos 😉
O food porn, insta food, foodies, food design i wielu innych food…

Sabina Francuz – studiowałam na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, z wykształcenia jestem projektantką. Od 10 lat pracuję w branży gastronomicznej, jestem autorką licznych projektów kulinarnych i właścicielką Głodnych Kawałków, cateringu specjalizującego się w party food. Prowadzę warsztaty, opracowuję menu i gotuję na zamówienie. Fascynuje mnie wielokulturowość Polski, mająca swoje odzwierciedlenie w kuchni. Od wielu lat zgłębiam receptury żydowskich diaspor. Współpracuję z Muzeum Polin w Warszawie i FKŻ w Krakowie. Mój drugi dom jest w Grecji. To właśnie dzięki Żydom i Grekom zaczęłam lepiej rozumieć własne korzenie. Uwielbiam polski dizajn, kiszone cytryny i Fani Levando.

Smak jest subiektywny, a jedzenie to konieczność, dla mnie liczą się sytuacje na które wpływam, dając ludziom jeść.

http://sabinafrancuz.com
https://www.facebook.com/głodne-kawałki-220758887934903/?ref=bookmarks
https://mecyje.home.blog