Login:

Hasło:

Ostatnio dodane

2019.05.26
Historia wzornictwa dla kandydatów na studia - ZMIANA W PLANIE WYKŁADÓW
Uwaga, z przyczyn niezależnych od organizatora zmieniony został plan ...

|czytaj|

2019.05.20
Letnia Szkoła Designu - zajęcia dla grup
Szanowni Państwo, Prosimy o zgłaszanie do 15 kwietnia grup na zajęc ...

|czytaj|

2019.05.15
Egzaminy Historia sztuki XX w i Teoria sztuki, sesja letnia 2018/19
Szanowni Państwo, uprzejmie informuję o terminach egzaminów ...

|czytaj|

2017.01.13
Colour Culture Science - księga abstraktów
Książka abstraktów wystąpień uczestników Międzynarodowej ...

|czytaj|

Polecane linki

|Więcej|

De/serki/ – Komplet desek do podawania serów polskich.

|Pracownia Projektowania Alternatywnego|

Prawdziwe jedzenie, szczere relacje, szczere obiekty.


Podjęcie tego tematu wymagało od studentów krytycznego spojrzenia na współczesne podejście do kwestii żywienia, jakości jedzenia, sposobów spożywania posiłków, oraz nowych przyzwyczajeń.
Inspirując się obiektami z polskiej ludowej kultury materialnej oraz rytuałami i tradycyjnymi sposobami zachowań należało zaproponować własne rozwiązania dotyczące sfery kuchni, jedzenia i relacji międzyludzkich. Zadanie oparte o oświadczenie, technologie i materiały związane z firmą Forest z Gorlic.
W ramach tej współpracy do produkcji został wytypowany projekt Aleksandry Satławy „Deski do podawania polskich serów”


Aleksandra Satława
De/serki/ – Komplet desek do podawania serów polskich.


Projekt jest kompletem trzech desek do podawania i krojenia polskich serów.
Forma wynika z ostrych, romboidalnych wzorów występujących w architekturze i kulturze Podhala. Zainspirowana została również kształtami z foremki do wyrabiania oscypków.
Projekt ma na celu promowanie polskich serów, których specyfika polega na wodnistej konsystencji i delikatnym smaku. Podebrania (z obu stron) umożliwiają łatwe chwytanie i przenoszenie. Projekt ma wielofunkcyjny charakter. Z jednej strony znajduje się deska do krojenia. Druga strona, dzięki wgłębieniom, umożliwia podawanie jedzenia.