Login:

Hasło:

Ostatnio dodane

2019.02.02
Zmiana terminu zajęć styczniowych - rekrutacja trwa (do 26. stycznia)
Zajęcia przeniesione z 19. stycznia na 2. lutego 2019 2. lutego 2019, ...

|czytaj|

2019.02.02
Letnia Szkoła Designu - harmonogram zajęć I-IV 2019 ZMIANA w styczniu
UWAGA: nastąpila zmiana adresu mailowego do wysyłania zgłoszeń na letni ...

|czytaj|

2019.02.01
Letnia Szkoła Designu - rekrutacja krok po kroku - zmiana adresu e-mail
Rekrutacja – krok po kroku - UWAGA nowy adres e-mail letnia.szkola.de ...

|czytaj|

2017.01.13
Colour Culture Science - księga abstraktów
Książka abstraktów wystąpień uczestników Międzynarodowej ...

|czytaj|

Polecane linki

|Więcej|

De/serki/ – Komplet desek do podawania serów polskich.

|Pracownia Projektowania Alternatywnego|

Prawdziwe jedzenie, szczere relacje, szczere obiekty.


Podjęcie tego tematu wymagało od studentów krytycznego spojrzenia na współczesne podejście do kwestii żywienia, jakości jedzenia, sposobów spożywania posiłków, oraz nowych przyzwyczajeń.
Inspirując się obiektami z polskiej ludowej kultury materialnej oraz rytuałami i tradycyjnymi sposobami zachowań należało zaproponować własne rozwiązania dotyczące sfery kuchni, jedzenia i relacji międzyludzkich. Zadanie oparte o oświadczenie, technologie i materiały związane z firmą Forest z Gorlic.
W ramach tej współpracy do produkcji został wytypowany projekt Aleksandry Satławy „Deski do podawania polskich serów”


Aleksandra Satława
De/serki/ – Komplet desek do podawania serów polskich.


Projekt jest kompletem trzech desek do podawania i krojenia polskich serów.
Forma wynika z ostrych, romboidalnych wzorów występujących w architekturze i kulturze Podhala. Zainspirowana została również kształtami z foremki do wyrabiania oscypków.
Projekt ma na celu promowanie polskich serów, których specyfika polega na wodnistej konsystencji i delikatnym smaku. Podebrania (z obu stron) umożliwiają łatwe chwytanie i przenoszenie. Projekt ma wielofunkcyjny charakter. Z jednej strony znajduje się deska do krojenia. Druga strona, dzięki wgłębieniom, umożliwia podawanie jedzenia.