Oficjalna witryna Wydziału Form Przemysłowych ASP w Krakowie

Dominika Wąsik

Nowe oblicza przyrządzania posiłków w domu – projekt publikacji

Dyplom licencjacki, 2021

Przedmiotem pracy jest autorska książka kucharska z przepisami z różnych kuchni narodowych, która w pewnym stopniu została zainspirowana sytuacją pandemii. Skierowana do szerokiego grona odbiorców, dwujęzyczna publikacja zatytułowana „22 przepisy. Proste potrawy z całego świata; 22 Recipes. Easy Dishes From Around the World” zawiera przepisy na proste, lecz nieraz zaskakujące potrawy z łatwo dostępnych, znanych i niedrogich składników. Zwraca to uwagę na podobieństwa oraz różnice między zwyczajami panującymi na całym świecie. Nieformalny charakter publikacji zachęca szerokie grono odbiorców, o dowolnym stopniu zaawansowania w sztuce kulinarnej, do korzystania z książki. Swobodnie rysowane, niekiedy żartobliwe ilustracje autorstwa Stanisława Zielińskiego podkreślają przystępność publikacji, a fotografie budują atmosferę podczas czytania oraz informują o wyglądzie potrawy. Forma użytkowa zachęca do personalizowania swojego egzemplarza, np. poprzez robienie notatek.


+ zobacz cały opis