W ubiegłym tygodniu na Wydziale pięknie zapachniało… W ramach warsztatów projektowych z dziedziny food design prowadzonych przez mgr Sabinę Francuz*, studenci I roku 2. stopnia mieli okazję poznania wieloaspektowego podejścia do projektowania związanego z żywieniem. Zajęcia rozpoczęły się od integracyjnego przygotowywania posiłków, co sprzyjało wymianie doświadczeń, anegdot i zwyczajów związanych z kulturą jedzenia. Studenci, podzieleni na grupy zajęli się szeregiem zagadnień dotykających sfer przygotowywania posiłków, relacji międzyludzkich, rytuałów i tradycji. Warsztaty zakończyły się prezentacją zapisów refleksji i przemyśleń dotyczących konsumpcji, koncepcji projektowych oraz działań performatywnych. Wszystko to w tajemniczej, poetyckiej, a przede wszystkim smacznej atmosferze. Zapraszamy do fotorelacji.
*Sabina Francuz – absolwentka Wydziału Form Przemysłowych Akademii Sztuk Pięknych im. Jana Matejki. Miłośniczka poznawania oraz badania kultur i tradycji kulinarnych z całego świata. Założycielka serwisu cateringowego „Głodne kawałki” oraz kolektywu „Not so kosher”. Działa aktywnie w zakresie świadczenia usług gastronomicznych dla szeregu firm, instytucji oraz festiwali kulturalnych, m.in. Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie.