Oficjalna witryna Wydziału Form Przemysłowych ASP w Krakowie

Weronika Karska

Caleo – gotowanie przyjazne środowisku

Dyplom magisterski, 2024

Na świecie zużywamy coraz więcej energii elektrycznej powoli uzależniając od niej prawie każdą czynność. W Polsce ponad 70% tej energii pochodzi ze spalania węgla, którego emisyjność jest najwyższa spośród wszystkich dostępnych sposobów jej pozyskiwania. Rozwój technologii AI, która z jednej strony oferuje ogromne możliwości, a z drugiej – konsumuje niebywałe ilości prądu, oraz sytuacja energetyczna w Polsce, sprowokowały pytanie – co jeśli pewnego dnia prądu zabraknie? Te rozważania przeniosłam na projekt „Caleo” – propozycję gotowania z mniejszym zużyciem energii w nurcie dawnego gotowania „pod kołdrą” – metody naszych mam i babć. Projekt wykorzystuje lokalne materiały takie jak bolesławiecka kamionka i polska wełna owcza oraz jest krokiem w kierunku rewitalizacji lokalnych wytwórni rzemieślniczych, w których i dla których powstał – Spółdzielni Rękodzieła Artystycznego w Bolesławcu i Skoczowskiej Fabryki Kapeluszy Polkap S.A.

Fotografie: Paulina Krzyżak



+ zobacz cały opis