Oficjalna witryna Wydziału Form Przemysłowych ASP w Krakowie

Dominika Brzostowska-Grodny

Fala – projekt tabliczki czekolady

projekt semestralny, 2013

Czekolada „Fala”, to nawiązujące do sposobu wytwarzania czekolady, wrażenie płynności, zatrzymane w tradycyjnej formie tabliczki. W subtelnie pofalowanej, nieregularnej powierzchni, odkrywamy ślad regularnie rozchodzącej się po okręgu fali. Równomiernie poprowadzone zagłębienia dzielą tabliczkę na pozornie tylko jednakowe kawałki. Jej pofalowany kształt sprawia, że przy zachowaniu bardzo tradycyjnego podziału, otrzymujemy 18 niepowtarzalnych kostek o różnej formie i objętości, do wyboru według potrzeb i zachcianek. Ich „płynność” sprawia, że są przyjemniejsze w dotyku i jedzeniu, a głębokie zagłębienia dodatkowo zachęcają do odłamania i odkrywania ich kształtów.


+ zobacz cały opis